ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ


Ένας από τους λόγους που πολύς κόσμος ακόμα διστάζει να αγκαλιάσει το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι η αβεβαιότητα ως προς την ασφάλεια των online συναλλαγών. Αυτό το post θα επιχειρήσει να δώσει μερικές πρακτικές συμβουλές για το πώς να διακρίνετε αν ένα ηλεκτρονικό κατάστημα είναι ασφαλές ή όχι.

1. Look & feel: Η γενικότερη εικόνα και αίσθηση που δίνει το site θα πρέπει να εμπνέει σιγουριά. Για παράδειγμα, το design θα πρέπει να δείχνει επαγγελματικό, τα κείμενα να μην έχουν ορθογραφικά λάθη και τίποτα να μην υποδηλώνει προχειρότητα.

2. Στοιχεία επικοινωνίας: Ένα ηλεκτρονικό κατάστημα θα πρέπει να δίνει στον υποψήφιο πελάτη όσο το δυνατόν περισσότερους τρόπους επικοινωνίας όπως email, τηλέφωνο, φυσική διεύθυνση, social media. Ο χρήστης θα πρέπει να έχει τη σιγουριά ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να επικοινωνήσει με το κατάστημα αν χρειαστεί κάτι.

3. Διαδικασία πληρωμής: Εφόσον το κατάστημα δέχεται πληρωμές μέσω πιστωτικής κάρτας, θα πρέπει να ψάξετε για τα ακόλουθα σημάδια για να βεβαιωθείτε ότι τα προσωπικά σας στοιχεία είναι προστατευμένα (διαφέρουν ανάλογα με τον browser που χρησιμοποιείτε):
– Το σύμβολο του λουκέτου πρέπει να εμφανίζεται στον browser είτε στη γραμμή διεύθυνσης (URL) είτε στο κάτω μέρος.
– Το URL θα πρέπει να αλλάζει από http σε https. Το “s” υποδηλώνει “secure”.
– Πιστοποίηση: Πολλά sites είναι πιστοποιημένα από ανεξάρτητους ελεγκτικούς οργανισμούς που εξασφαλίζουν ότι στο συγκεκριμένο ιστότοπο καλύπτονται οι τεχνικές προδιαγραφές ασφαλείας. Αυτό φαίνεται στη γραμμή διεύθυνσης στα αριστερά σε ένα clickable κομμάτι διαφορετικού χρώματος ή κάνοντας κλικ στο σύμβολο του λουκέτου.
– Κρυπτογράφηση δεδομένων SSL: Το πιο διαδεδομένο επίπεδο κρυπτογράφησης είναι τα 256 bit. Για να δείτε στα πόσα bit είναι κρυπτογραφημένη η σελίδα μπορείτε να κάνετε κλικ στο εικονίδιο του λουκέτου.
– Εάν χρησιμοποιείτε ως browser τον Google Chrome τότε εφόσον η σύνδεση είναι ασφαλής το λουκέτο που βγαίνει αριστερά στη γραμμή διεύθυνσης έχει πράσινο χρώμα.

Αυτά είναι μερικά σημεία από τα οποία μπορείτε να κατανοήσετε κατά πόσο ένα e-shop είναι ασφαλές.
Ελπίζουμε ότι το ηλεκτρονικό μας βιβλιοπωλείο περνάει τις εξετάσεις! ;)