ΝΕΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΛΟΓΟΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΑ STARBUCKS


Σε μία κίνηση που προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, η Starbucks προχώρησε σε ριζικό ανασχεδιασμό του γνώριμου πράσινου λογότυπού της. Το logo design δεν είναι εύκολη υπόθεση και πολλές φορές ο κόσμος δεν καλοδέχεται τις αλλαγές όπως φάνηκε και στην πρόσφατη περίπτωση της Gap, η οποία αναγκάστηκε μέσα σε μία εβδομάδα να ανακαλέσει το νέο της λογότυπο ύστερα από τις διαμαρτυρίες των πελατών της -κυρίως μέσα από τα social media-  οι οποίοι έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στο παλιό λογότυπο.

Το αν θα συμβεί κάτι τέτοιο και με το νέο logo των Starbucks θα το δείξει ο χρόνος. Όπως εξηγεί στο blog της η εταιρία, μέσα από τον ανασχεδιασμό οι designers θέλησαν να δώσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη γοργόνα (για την ακρίβεια Σειρήνα από την αρχαία ελληνική μυθολογία) που εμφανιζόταν στο παλιό λογότυπο μέσα στον κύκλο. Από το νέο logo έχουν αφαιρεθεί τελείως οι λέξεις “Starbucks coffee”, τα αστέρια και ο εξωτερικός δακτύλιος, ενώ έχουν αλλάξει λίγο και τα χαρακτηριστικά της Σειρήνας.

Τα σχόλια των χρηστών τόσο στη σελίδα της εταιρίας στο Facebook όσο και στο blog της είναι μάλλον αρνητικά, με τους περισσότερους να αναπολούν το τόσο αναγνωρίσιμο “Starbucks coffee”. Εντύπωση προκαλεί επίσης η άποψη που έχουν εκφράσει στο παρελθόν κάποιες χριστιανικές οργανώσεις ότι η εικόνα της Σειρήνας είναι πρόστυχη επειδή δείχνει “μία γυμνόστηθη κοπέλα με ορθάνοιχτα πόδια”.